TCT® terapija

Foto: Mojfokus

Terapija TCT® (in kratica TCT®) je Transpersonalna kognitivna terapija (Transpersonal Cognitive Therapy), ki je integracija elementov humanistične, kognitivne in transpersonalne psihoterapije in psihologije. Naziv terapevtke TCT® sem pridobila na Akademiji TCT® (več o Akademiji na naslednji povezavi: https://integral-life.si/akademija-tct-sola-za-zivljenje/), ki jo je v Sloveniji ustanovil dr. Edmond Cigale.

Kaj psihoterapija TCT® zajema in kaj je njen namen?

Terapija je ciljno orientirana in postopoma pelje v globino preko dela na čustvih in mentalnih vzorcev do vzrokov za težave. Skozi terapijo lahko presežeš vzroke za težave in opaziš trajni napredek v življenju. Psihoterapija TCT® zajema različne metode in tehnike dela kot npr.:
– Dialektika (je pogovorni del)
– Artikulirana empatija
– Dialoško delo (je poznano tudi kot delo s stoli)
– Izražanje
– Re-maping (so spremembe prepričanj, konceptov, spremembe v čustvovanju, spremembe obstoječih kognitivnih shem)
– Napredno delo na prepričanjih
– Odstranjevanje vplivov okolja
– Vedenjska komponenta oz. DN (je neobvezna domača naloga)
– NVC metode in tehnike (NVC = Nonviolent communication = Nenasilna komunikacija; metode: empatično sprejemanje, potrebe, reflektiranje, 4 stoli,…)
– Podpora na daljavo
– In še mnogo naprednih Integral PSY tehnik
– Transpersonalno (=nadosebno oz. duhovno) delo.

Namen terapije TCT® je preseganje notranjih omejitev in težav, da bi dosegel/la trajni napredek v svojem življenju ter izboljšal/a kvaliteto svojega življenja.

Pri terapiji TCT® je poudarek na srčnem stiku s stranko, na empatiji oz. sočutju in na vseh potencialih, ki jih ima stranka. Pri terapiji terapevt stranke ne vidi skozi težave, kar pomeni tudi, da stranke ne diagnosticira, ne ‘predalčka’, ne ocenjuje,…, ampak izhaja iz njenih potencialov.

Terapija tako poteka v ritmu stranke, brez pritiskov in forsiranja, terapevt pa je 100% na strani stranke in ji v varnem okolju nudi podporo ter pomoč, da se sooči z globljimi prepričanji, občutki in z vzroki za težave.

Pri čem ti terapija TCT® lahko pomaga?

Si včasih nezadovoljen/na ali se ti večkrat pojavljajo negativni občutki v življenju? Se ti zdi, da si ujet/a v situaciji/življenju/odnosu/…? Si mogoče preobremenjen/a, izgorel/a na delu, nemočen/na, brezvoljen/na? Se ti zdi življenje brez smisla in ne vidiš izhoda? Ali včasih doživljaš strah, tesnobo? Se je zgodil dogodek, ki je bil zelo boleč in o tem še nisi z nikomer govoril/a?

Bi želel/a preseči posledice travme? Ali odstraniti vzroke za depresijo in zaživeti bolj polno življenje? Bi želel/a izboljšati samopodobo ali odkriti in preseči vzroke za neuspehe v življenju?

Transpersonalna kognitivna terapija ti lahko pomaga pri vsem tem in tudi pri preseganju samoustvarjenih omejitev v življenju, pri odstranjevanju navezanosti na situacije/osebe/predmete, pri težavah v partnerskih odnosih, pri soočanju z izzivi javnega nastopanja, pri reševanju dilem na tvoji duhovni poti, … in še in še.

TCT® terapija lahko pomaga pri:
– preseganju negotovosti vase,
– tem, kako priti v stik s sabo in s svojimi potenciali,
– težavah v odnosih (s starši, partnerjem, otroci, sodelavci,…)
– življenjskih odločitvah,
– komunikaciji, izražanju, javnemu nastopanju,
– preseganju začaranih krogov na različnih področjih (na področju partnerstva, pri službah, financah,…),
– preseganju notranje tesnobe, osamljenosti, nezadovoljstva, izgorelosti, slabega počutja,…,
– stiku s sabo in življenju iz sebe,
– osvobajanju od travm in bolečih spominov/dogodkov/situacij,…,
– preseganju odvisnosti (od hrane, odnosov, …),
– napredku na področju nadosebnega oz. transpersonalnega,
– preseganju notranjih omejitev,
– delu na samopodobi in pri opolnomočenju,
– spremembah v življenju,
– področjih življenja, kjer ni tako kot bi si želeli,
– …

Skozi enakovrednost, stik s stranko, empatijo (in s pomočjo različnih tehnik), terapevt stranki pomaga preseči ovire in poglobiti realnost, da stranka lažje živi in izraža svoja hrepenenja/potenciale oz. potrebe, ki so že ves čas v njej.

To pomeni, da lahko s pomočjo terapije napreduješ ne glede na predznanje, starost ali vrsto težave, potrebna je le volja.

Kje, kako in koliko časa potekajo terapije?

Terapije potekajo individualno, v živo v Ljubljani ali preko spleta (preko Skype-a). Ena seansa traja 90 minut.

Za termin prvega srečanja se dogovoriva na uvodnem pogovoru, ki poteka preko telefona ali v živo.

Pred prvo terapijo nudim brezplačni uvodni oz. informativni pogovor, ki traja 15 minut. Pogovor lahko poteka v živo ali preko telefona. V pogovoru lahko prejmeš vse informacije, ki te o seansah terapije TCT® ali o meni kot terapevtki zanimajo in se lahko dogovoriva za prvo terapijo, če bi le-to želel/a.

Na uvodni pogovor se lahko naročiš po telefonu oz. e-mailu ali preko obrazca. Vse kontakte najdeš v Meniju pod rubriko Kontakt, do katere prideš tudi s klikom na: https://psihoterapijaez.wordpress.com/contact/.

Dobrodošel/la!

%d bloggers like this: